Forces of Nature

Dertien concerten en evenementen met ruim twintig internationale topmusici onder leiding van wereldpianiste Anna Fedorova, op zes premium locaties in Ede, Wageningen en Otterlo. Dat waren grofweg de hoofdingrediënten van het tweede Internationaal Kamermuziek Festival Ede (IKFE). Van woensdag 9 tot en met zondag 13 mei 2018 kon iedere muziekliefhebber zijn hart ophalen met diverse concerten, masterclasses, educatie en film op de mooiste locaties in de regio Food Valley.

Het Internationaal Kamermuziek Festival Ede is een initiatief van de Edesche Concertzaal, in brede samenwerking met diverse culturele instellingen in de regio Food Valley. Veel dank aan de gemeente Ede, de provincie Gelderland en het Prins Bernhard Cultuurfonds voor hun financiële bijdrage.

Op de volgende pagina's vindt u een terugblik op het festival.

De lovende reacties van de (inter)nationale bezoekers en musici stimuleren ons om het festival verder uit te bouwen, en we zien uit naar de volgende editie. Hopelijk deelt u ons enthousiasme en helpt u ons om ook de volgende editie mogelijk te maken, zodat het festival zijn naam in de Food Valley versterkt, en de cultureel-economische ontwikkeling en aantrekkelijkheid van de regio verder vergroot.

Nando Eskes, directeur/eigenaar Edesche Concertzaal

Evenementen

Kinderconcert

De officieuze aftrap van het festival vond plaats in Theater Cultura met een gezellig kinderconcert. Verschillende musici, onder wie ook Anna Fedorova, namen de kinderen mee op een muzikale wereldreis. Via het Wenen van Mozarts 'Klarinetkwintet' en het Hongarije van Brahms' 'Hongaarse Dansen' belandden de jonge luisteraars tot slot in het schilderachtige Florence met een meeslepende uitvoering van de 'Tarantella' uit Tsjaikovski's sextet 'Souvenir de Florence'.

Openingsconcert "Souvenir de Florence"

Verschillende stukken klonken 's avonds opnieuw tijdens het officiële openingsconcert, dat live op NPO Radio 4 was te volgen. Wethouder van Cultuur Johan Weijland opende het concert, waarna Anna Fedorova het festival feestelijk inluidde met een wals van Chopin. Dit stuk functioneerde als een soort kiemcel, waaruit de rest van het festival leek voort te komen. Muziek, dans en natuur liepen als rode draden door de programmering van de verschillende concerten, die losjes bijeen werd gehouden onder de noemer 'Forces of Nature'.

"Frühlingssonate" & "Winterreise"

De donderdag stond in het teken van de winter en de nacht. Schuberts meesterlijke liederenreeks 'Winterreise' klonk tijdens het avondconcert in een steruitvoering door de Duitse bariton Tobias Berndt en de Franse pianist Julien Quentin. 'Opera op de vierkante meter' zou je het kunnen noemen, want met minimale gebaren en blikken gaf Berndt uitdrukking aan het tragische liefdesverhaal van een eenzame reiziger door een bar winters landschap. Het publiek luisterde ademloos en liet de musici onder daverend applaus meerdere keren op het podium terugkeren.

Evenementen

"Eine kleine Nachtmusik"

Het late avondconcert stond in het teken van Mozarts 'Eine kleine Nachtmusik'. Voor deze klassieker had Anna Fedorova een alternatieve uitvoering bedacht. Tussen de vier delen klonken stukken van Schumann, Brahms en Britten die het nachtelijke karakter van de muziek nog verder versterkten. Bovendien was de zaal gehuld in flakkerend kaarslicht. Even kreeg de nacht een grillige sfeer met twee heftige tango's van Marcelo Nisinman, een van de hoofdgasten van het festival.

"Vier Jaargetijden"

Nog meer tango klonk op vrijdag 11 mei in Theater Junushoff in Wageningen. Onder de noemer 'Vier Jaargetijden' speelden de festivalmusici een spectaculaire versie van Piazzolla's 'Cuatro Estaciones Porteñas' in de bewerking van Marcelo Nisinman. Violist Daniel Rowland vervulde de solorol in deze stukken. Het is muziek die prachtig matchte met de vóór de pauze gespeelde 'Vier Jaargetijden' van Vivaldi. Het orkest was speciaal voor deze gelegenheid aangevuld met toptalenten uit het Nationaal Jeugd Orkest.

"Django"

Overdag opende Pathé Ede zijn deuren voor de muziekfilm 'Django' over de oorlogsjaren van gitaarlegende Django Reinhardt. De publieksbezetting had beter gekund, maar de impact van de film op de bezoekers was er niet minder om.

Evenementen

Kröller-Müller Museum

Meer bezoekers trok het lunchconcert op zaterdag 12 mei in de aula van het Kröller-Müller Museum. Deze net opgeleverde ruimte leent zich uitstekend voor kamermuziek. Het publiek zat op stoelen voor het podium en op makkelijke fauteuils in een verhoogte ring om het atrium heen. Verschillende musici onder wie fluitiste Joséphine Olech, altviolist Georgy Kovalev en en cellist Benedict Kloeckner speelden een losjes programma met stukken geïnspireerd op de natuur. Na afloop van het concert was er een rondgang door de beeldentuin.

Masterclasses

Tegelijkertijd werden in Akoesticum masterclasses gegeven door de festivalmusici.

Het getalenteerde pianokwintet 'De Formule', winnaar van de Grote Kamermuziek Prijs 2018, werkte aan stukken van Sjostakovitsj en Amy Beach, en werd daarbij gecoacht door Alexander Abayev, Borys Fedorov, Anna Fedorova en Ella van Poucke.

De masterclasses werden afgesloten met een mini-concert voor publiek.

Finale

Tijdens het slotconcert in de Edesche Concertzaal hanteerde Anna Fedorova het inmiddels beproefde procédé van een reeks kortere stukken in wisselende instrumentencombinaties vóór de pauze. Dit varieerde van Debussy's solofluitstuk 'Syrinx' tot het bijna orkestachtige 'Pianokwintet' van Brahms. Na de pauze klonk het hoofdwerk: Beethovens 'Tripelconcert', oorspronkelijk gecomponeerd voor piano, viool, cello en orkest, maar in de Edesche Concertzaal klonk een uitvergrote kamermuziekversie.

Evenementen

Bal

Om 22.00 uur veranderde de Edesche Concertzaal geleidelijk aan in een ware ballroom. Tijdens dit ballconcert, waaraan ook leden van verschillende dansscholen meededen, werd het festival met vurige tango's en Weense walsen uitgeluid.

Kerkdienst

Op zondagmorgen waren de musici voor het laatst te beluisteren tijdens een 'Special Sunday'-kerkdienst. Op verstilde momenten in deze kerkdienst klonken onder meer een Nocturne van Chopin, 'Reflets dans l'eau' en tot slot Schuberts 'Ave Maria'. Daarmee was de succesvolle tweede editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede echt voorbij.

Musici

Alexander Abayev
viool

Anna Fedorova
vleugel
foto Marco Borggreve

Anny Chen
viool

Musici

Benedict Kloeckner
cello
foto Marco Borggreve

Borys Fedorov
vleugel

Daniel Rowland
viool
foto Kevin Birch

Musici

Dionysis Grammenos
klarinet
foto Marco Borggreve

Eivind Ringstad
altviool
foto Nikolaj Lund

Eldbjørg Hemsing
viool
foto Alikhan

Musici

Ella van Poucke
cello
foto Presnyakov Music Productions

Georgy Kovalev
altviool
foto Alina Cürten

Jeroen Soors
hobo
foto René Knoop

Musici

Joséphine Olech
dwarsfluit
foto Eloi Fromangé-Gonin

Julien Quentin
vleugel
foto Julien Mignot

Linus Roth
viool
foto Dan Carabas

Musici

Marcelo Nisinman
bandoneon
foto Karin van der Meul

Nicholas Schwartz
contrabas, cello
foto Marco Borggreve

Thomas Carroll
cello
foto Kaupo Kikkas

Musici

Tobias Berndt
bariton

Nikola Meeuwsen
vleugel
foto Floris Naber

Sofia Dorosh
vleugel

Musici

Gastmusici tijdens het "Vier Jaargetijden"-concert in Theater Junushoff:

  • Carlos & Mirella - dans
  • Gerard de Wit - klavecimbel
  • Andrii Chugai - viool
  • Felix Lashmar - contrabas
  • Fiona Robertson - viool
  • Julia Kleinsmann - viool
  • Maria Kropotkina - altviool
  • Natalia Szmydt - viool
  • Novile Maceinaite - viool
  • Wan-ru Cheng - viool

Samenwerking met partners

Het Internationaal Kamermuziek Festival Ede 2018 is gerealiseerd in samenwerking met diverse partners uit de gemeente Ede en daarbuiten, te weten Edesche Concertzaal, Theater Junushoff (Wageningen), Kröller-Müller Museum (Otterlo), Akoesticum, Theater Cultura en Pathé Ede.

Ook hebben diverse horeca-gelegenheden de festivalbezoekers en -musici mogen ontvangen tijdens hun bezoek aan Ede.

Partners

Edesche Concertzaal
Ede

Theater Junushoff
Wageningen

Kröller-Müller Museum
Otterlo

Partners

Akoesticum
Ede

Pathé
Ede

Theater Cultura
Ede

Bereiks- en bezoekerscijfers

De Edesche Concertzaal laat muziekliefhebbers uit het hele land - en daarbuiten - kennismaken met Ede. Tijdens het festival genoten ca. 1000 bezoekers - afkomstig uit binnen- en buitenland - niet alleen van de muziek, maar ook van bijvoorbeeld natuur en horeca in de regio Food Valley.

Ook het grote publiek heeft kunnen meegenieten van het festival. In de dagen voorafgaand is het festival onder de aandacht geweest bij Opium (NPO Radio 4; gem. 20.000 luisteraars), Spiegelzaal (NPO Radio 4; gem. 95.000 luisteraars) en Podium Witteman (NPO 2; 116.000 kijkers). Het openingsconcert van het festival werd live uitgezonden door NTR Avondconcert (NPO Radio 4; gem 21.000 luisteraars).

Bereiks- en bezoekerscijfers

De Edesche Concertzaal laat muziekliefhebbers uit het hele land - en daarbuiten - kennismaken met Ede. Geregeld genieten zij van de natuur en de omgeving, en maken ze gebruik van de hotels, restaurants en terrassen die Ede rijk is.

Op dit kaartje ziet u de herkomst van de bestellingen voor seizoen '17/'18 in de Edesche Concertzaal, waarvan het Internationaal Kamermuziek Festival Ede de feestelijke afsluiter was. De Edesche Concertzaal heeft definitief haar plek ingenomen in Nederland - en zelfs daarbuiten!

Sponsors

Het Internationaal Kamermuziek Festival Ede 2018 is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Ede, de provincie Gelderland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en DagjeWeg.NL.

Op de hoogte blijven?

Benieuwd naar de volgende editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede? Laat dan hier uw mailadres achter voor het laatste nieuws over het festival.